fbpx

Γ.Τζέτζης: “Η ένταξη στον χώρο του αθλητισμού είναι μια πρόκληση”

Το δέκατο τρίτο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Αθλητισμού (Ελλ.Ε.Δ.Α.) πραγματοποιείται φέτος στην Σπάρτη με συνδιοργανωτές το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (ΤΟΔΑ) και το Επιστημονικό Ινστιτούτο Διοίκησης Αθλητισμού (ΕΙΔΑ), με θέμα: «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στον Αθλητισμό: H απάντηση στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο». 

Με αφορμή το συνέδριο, πραγματοποιήσαμε μια συνέντευξη με τον πρόεδρο της Ελλ.Ε.Δ.Α., κ. Γιώργο Τζέτζη, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις που του θέσαμε και μας παρουσίασε το προφίλ της εταιρίας.

Συνέντευξη

Τι είναι η ΕλλΕΔΑ και ποιος είναι ο σκοπός της;

Η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Αθλητισμού (Ελλ.Ε.Δ.Α.) ιδρύθηκε το 1993 και είναι μια επιστημονική ένωση που έχει ως κύριο σκοπό την προώθηση της τεχνοκρατικής διάστασης στην οργάνωση και τη διοίκηση του Ελληνικού αθλητισμού. Γεννήθηκε από το ενδιαφέρον αθλητών και επιστημόνων που οραματίστηκαν τον αθλητισμό της χώρας σε καλύτερο οργανωτικό πλαίσιο. Επιμέρους στόχοι της είναι:

  • Ο προβληματισμός και η έρευνα σε θέματα οργάνωσης / διοίκησης του αθλητισμού και η διάχυση των αποτελεσμάτων στον ελληνικό και διεθνή χώρο
  • Η εκπαίδευση και η παροχή γνώσεων σε διοικητικά στελέχη των Ελληνικών αθλητικών φορέων
  • Η οργανωτική και διοικητική υποστήριξη σε αθλητικές δομές, προϊόντα και υπηρεσίες.
Το logo της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Αθλητισμού

Όλα τα μέλη μας είναι επιστήμονες με μεταπτυχιακές σπουδές εξειδικευμένες στην οργάνωση και διοίκηση του αθλητισμού. Είναι συνεργαζόμενο και αναγνωρισμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αθλητικής Διοίκησης (EASM) και της Παγκόσμιας Ένωσης Ελεύθερου Χρόνου & Αναψυχής (World Leisure and Recreation Association – WRLA).

Ποιες είναι οι δράσεις της ΕλλΕΔΑ μέχρι σήμερα;

Πολλά μέλη της Ελλ.Ε.Δ.Α. ερευνούν και διδάσκουν την οργάνωση και διοίκηση του αθλητισμού σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, τα οποία προσφέρουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στο αντικείμενο. Με την ενασχόλησή τους αυτή παράγουν ειδική γνώση, την οποία διαχέουν στην κοινωνία μέσω βιβλίων, αλλά και άρθρων που δημοσιεύουν στο ηλεκτρονικό και διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό περιοδικό της Εταιρείας , (και σε άλλα Ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά), στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας (και σε άλλα Ελληνικά και διεθνή συνέδρια), καθώς και στο ενημερωτικό δελτίο που δημιουργεί και στέλνει σε τακτά χρονικά διαστήματα στο ευρύ κοινό. Επίσης, πολλά μέλη μας στελεχώνουν αθλητικούς οργανισμούς τόσο εγχώριους, όσο και διεθνείς, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη βελτίωση της οργάνωσης και διοίκησης του αθλητισμού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Δέκατο τρίτο συνέδριο φέτος στη Σπάρτη. Ποιος είναι ο σκοπός των συνεδρίων σας και το target group σας;

Στο ετήσιο συνέδριό μας προσπαθούμε να προωθούμε την επιστήμη της οργάνωσης και διοίκησης του αθλητισμού και να δημιουργούμε συνθήκες για τη διευκόλυνση:

  • Της επικοινωνίας μεταξύ όσων αντιλαμβάνονται ότι ο αθλητισμός πρέπει και μπορεί να οργανωθεί καλύτερα
  • Της καινοτομίας
  • Της επιχειρηματικότητας

Για το λόγο αυτό καλούμε πρώτα – πρώτα τα μέλη μας, καθώς και εκπροσώπους της επίσημης πολιτείας, συναδέλφους, φοιτητές και όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για το αντικείμενο, ώστε να γίνεται μια αλληλεπίδραση μεταξύ τους, κατά την οποία ο καθένας προσφέρει και επωφελείται από τη συνεισφορά των υπόλοιπων.

Η αφίσα του συνεδρίου

Ποιες ομάδες/προσωπικότητες θα δώσουν το παρών;

Όπως μπορείτε να δείτε στην αφίσα, το συνέδριο υποστηρίζουν πολλοί σημαντικοί φορείς, με κορυφαίο το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τους συναδέλφους του οποίου ευχαριστούμε για την προσπάθεια που κατέβαλλαν για τη διοργάνωσή του.

Υπάρχουν φορείς/ομάδες/εταιρίες από τον αθλητικό χώρο που συμμετέχουν τακτικά στα συνέδρια σας; Μπορείτε να μας τις αναφέρετε; Κρίνετε αυτή τη συμμετοχή ικανοποιητική;

Επίσημη συνεργασία με κάποιο φορέα/ομάδα/εταιρία δεν υπάρχει. Όμως, έχουμε συνεργαστεί και συνεργαζόμαστε κάθε φορά που υπάρχει λόγος με σημαντικούς αθλητικούς φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, κλπ. Αν ανατρέξετε στις αφίσες των προηγούμενων συνεδρίων θα τους δείτε όλους αποτυπωμένους εκεί. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η συμμετοχή είναι κυρίως θέμα προσωπικής πρωτοβουλίας ανθρώπων που κατανοούν τη σπουδαιότητα του συνεδρίου και το παρακολουθούν γιατί αποκτούν γνώσεις, τις οποίες μπορούν να μεταφέρουν τόσο στην προσωπική, όσο και στην επαγγελματική ζωή τους.

Το δέκατο τρίτο συνέδριο θα γίνει στην Σπάρτη, έδρα του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (ΤΟΔΑ). Γνωρίζετε αν Ελληνικές αθλητικές εταιρίες (όλων των ειδών), έχουν αξιοποιήσει το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που παράγει του ΤΟΔΑ για να καλύψουν οργανικές ανάγκες τους;

Δυστυχώς η απορρόφηση είναι ακόμα μικρή. Για να βελτιωθεί η κατάσταση χρειάζεται, μία συνδυασμένη προσπάθεια από το Τμήμα και τους απόφοιτους για την απόκτηση της απαιτούμενης γνώσης και της πρακτικής εμπειρίας, αλλά και για τη δημιουργία του κατάλληλου δικτύου επικοινωνίας, ώστε να κατανοήσει το «σύστημα» τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την ένταξη απόφοιτων του ΤΟΔΑ στην οργανωτική / διοικητική δομή του αθλητισμού της χώρας μέλη της Ελλ.Ε.Δ.Α. κατέβαλλαν προσπάθειες για τη δημιουργία αυτού του τμήματος, το αγκαλιάσαμε από την αρχή και το υποστηρίζουμε σε κάθε τι που κάνει.

Πως μπορεί ένας απόφοιτος του ΤΟΔΑ να ενταχθεί στην αθλητική βιομηχανία; Τι θα τον συμβουλεύατε να κάνει για να αυξήσει τις πιθανότητές του;

Η ένταξη στο χώρο είναι μία πρόκληση λόγω:

  • Της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας
  • Της εμπεδωμένης αντίστασης προς οτιδήποτε ξεφεύγει από τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας των πραγμάτων
  • Της έλλειψης κατοχύρωσης του επαγγέλματος.

Η πρακτική άσκηση, ακόμα και η εθελοντική εργασία προσθέτουν πολύτιμη γνώση και τη δικτύωση που χρειάζεται για την εύρεση εργασίας.

Κρίνετε απαραίτητη τη δημιουργία job bank στην Ελλάδα;

Οπωσδήποτε μια τέτοια ενέργεια θα βοηθούσε, αφού από τη μία ο χώρος του αθλητισμού χρειάζεται αρκετή βοήθεια και ιδιαίτερα οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και από την άλλοι υπάρχουν τόσοι νέοι πτυχιούχοι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν αλλά δεν μπορούν να βρουν τον τρόπο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της Ελλ.Ε.Δ.Α.;

Η περαιτέρω προσφορά στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στη συμβουλευτική καθοδήγηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ο κ. Γιώργος Τζέτζης, είναι αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΦΑΑ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ελλ.Ε.Δ.Α.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε το site του συνεδρίου, είτε να καλείτε την γραμματεία στο τηλέφωνο 27310-89686.

About Dimitris Christodoulou

Marketing Analytics Manager at IRONMAN and Founder of Sportman.gr

Check Also

Racecheck; Ένα Ελληνικό startup για την αξιολογήση αθλημάτων αντοχής

Τον περασμένο μήνα είχα την χαρά να συναντήσω τον Αλέξανδρο Τάντη, CEO και co-founder της Racecheck στα γραφεία τους στο Λονδίνο. Μαζί …