fbpx

Super League: Η συνεισφορά της λίγκας στην Ελληνική οικονομία

Όπως αναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα, η Super League σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και τη ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε. παρουσίασε σήμερα την μελέτη για την συνεισφορά της λίγκας στην Ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, ο “πυρήνας” δραστηριοτήτων της Super League (εισιτήρια και συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις), δημιουργεί πάνω από 180 εκατ. Ευρώ σε όρους ΑΕΠ.

sl_iove_stochasis_1
Ο πυρήνας δραστηριοτήτων των ΠΑΕ της Super League (εισιτήρια & συμμετοχή σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις)

Σημαντικά υψηλότερη είναι η επίδραση στο ΑΕΠ από τη δραστηριότητα στο “οικοσύστημα” των ΠΑΕ (2,1 δισεκ. Ευρώ).

sl_iove_stochasis_2
Οικοσύστημα ΠΑΕ Super League

Σε όρους απασχόλησης, η επίδραση εκτιμάται σε περισσότερες από 40.000 θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι δραστηριότητες που συνδέονται με τη Super League προσφέρουν, άμεσα και έμμεσα, συνολικά σχεδόν 550 εκατ. Ευρώ έσοδα στο κράτος από φόρους και εργοδοτικές εισφορές.

Επίδραση στην απασχόληση
Επίδραση στην απασχόληση

Λοιπά ευρήματα

Η εξέταση της διάρθρωσης των εσόδων των ΠΑΕ της Super League αναδεικνύει το γεγονός ότι η κατανομή των εσόδων των μεγαλύτερων ΠΑΕ, οι οποίες λαμβάνουν πρόσθετα έσοδα από τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι αρκετά πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η τυπική ΠΑΕ ωστόσο έχει υψηλή εξάρτηση από τα έσοδα που προέρχονται από τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ η συμμετοχή των εμπορικών εσόδων είναι περιορισμένη.

Αν και ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εισπράξεων από εισιτήρια αποδίδεται σε τρίτους φορείς, η πώληση εισιτηρίων (περίπου 20% των συνολικών εσόδων) αποτελεί αρκετά σημαντική πηγή εσόδων για τις ΠΑΕ.

Θ εξάρτθςθ των μικρότερων, ςε ζςοδα, ΡΑΕ από τα τθλεοπτικά δικαιϊματα είναι ςθμαντικι,  κακϊσ δεν ςυμμετζχουν και ςε ευρωπαϊκζσ διοργανϊςεισ.
Διάρθρωση των εσόδων των ΠΑΕ

Ο αριθμός των εισιτηρίων μετά από τη σημαντική άνοδο που παρουσίασε στα μέσα της δεκαετίας του 2000 υποχώρησε την αγωνιστική περίοδο 2012 – 2013 κατά 38% σε σχέση με τη μέγιστη τιμή που καταγράφηκε την περίοδο 2008 – 2009, παραμένοντας όμως υψηλότερος από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Μεταβολή αριθμού εισιτηρίων
Μεταβολή αριθμού εισιτηρίων

Περισσότερο από το 50% των εισιτηρίων στη Super League το 2012- 2013 συγκεντρώθηκε από τρεις ομάδες, όταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται μόνο στο πορτογαλικό πρωτάθλημα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι τις τελευταίες τέσσερις αγωνιστικές σεζόν, πάνω από το 70% των εισιτηρίων αντιστοιχεί στις 5 top ομάδες της Super League (Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρη, Παναθηναϊκό)

Διάρθρωση εισιτηρίων Super League 2009-2010 / 2012-2013
Διάρθρωση εισιτηρίων Super League 2009-2010 / 2012-2013

Οι ομάδες του συναιτερισμού έχουν μειώσει την μέση τιμή του εισιτηρίου κατά 20% σε σχέση με το 2008, ενώ όπως προκύπτει από τα στοιχεία λιγότερο από το 50% των εισπράξεων από τα εισιτήρια εισπράττεται από τις ΠΑΕ.

sl_iove_stochasis_10
Μόνο το 48,5% των εσόδων των εισιτηρίων εισπράττει κάθε ΠΑΕ

Τέλος όπως προκύπτει από τη μελέτη, οι ΠΑΕ – Μέλη της Super League, εμφανίζουν υψηλό ποσοστό αμοιβών και εξόδων προσωπικού ως προς τα συνολικά έσοδα (93% το 2011), με τον αντίστοιχο μέσο όρο στην Ευρώπη να διαμορφώνεται σε 65% το 2011 και να περιορίζεται σε 61% το 2012.

sl_iove_stochasis_9
Έξοδα προσωπικού και σύγκριση με τα Ευρωπαϊκά στοιχεία

Δείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

About Dimitris Christodoulou

Marketing Analytics Manager at IRONMAN and Founder of Sportman.gr

Check Also

Racecheck; Ένα Ελληνικό startup για την αξιολογήση αθλημάτων αντοχής

Τον περασμένο μήνα είχα την χαρά να συναντήσω τον Αλέξανδρο Τάντη, CEO και co-founder της Racecheck στα γραφεία τους στο Λονδίνο. Μαζί …